keskiviikko 11. toukokuuta 2016

Luomutarhuri vs vuohenputket

Rauhalan piha on ollut vuosia yhtä rappiolla kuin talokin. Pisteenä ii:n päälle edellinen omistaja on poistanut pihasta nuppikuormittain maata ja siinä samalla myös vanhan kasvuston, joten pihan laitto on lähtenyt aika miinukselta. 

Tulevaa "nurmialuetta" aloimme kunnostella jo viime kesänä. Sen lähtötilanne oli aika lohduton, kasvustona oli lähinnä ohdake, nokkonen ja ah, aina niin ihana vuohenputki. Vuoden leikkaamisella tilanne on parantunut jo aika paljon, nyt alan valtalajeina ovat niittyleinikki, erilaiset heinät ja joku matala kukka, jota en tunnista. Seassa luikertelee suikeroalpia ja talviota. Varsinkin vuohenputki ottaa selvästi itseensä leikkaamisesta, kasvusto on selvästi heikompaa ja pienempää jo kerran vuodessa leikatulla alalla kuin leikkaamattomalla. Tällä saralla siis on paljonkin toivoa :) Ehkä tästä vielä nurmikko joskus tulee ;) No, jos leikattavalta alueelta vuohenputken torjunta on vaivatonta, niin sitä paremmin vuohenputki viihtyy sitten muilla alueilla. Kukkamaat ja varsinkin marjapensaiden alustat ovat vuohenputken vallassa kauttaaltaan. Katteeksi levitelty kanukkahake on auttanut tilannetta hiukan, mutta ei kokonaan, leikattujen pensaiden uusi kasvusto ei oikein mahdollistanut riittävän paksua katekerrosta.
Kukkapenkeistä nyt vielä jaksaa kitkeäkin, mutta rajansa nyppimisinnollakin valitettavasti on. Niinpä nyt odottelen innolla tuloksia uudesta kokeilusta. 

Päivän työkalut keinunrähjällä


Kuulimme joskus viime syksynä koivutisleestä ja ostin sitä jo talvella. Tarkoitus oli kokeilla sitä myös hiirentorjuntaan, mutta koska viime talvi oli hiirten suhteen niin helppo, ei sitä sitten tullut käytettyä. Nyt siis oli luonnonmukainen kasvinsuojeluaine käsien ulottuvilla. 

Tänään suihkuttelin marjapensaiden alustat laimentamattomalla tisleellä, jännityksellä odotan tuloksia. Mieli tekisi istua marjapensaan vieressä vahtimassa tuotteen toimivuutta ;) 


Samalla tulee testattua tisleen marjapensasta tuhoava vaikutus, ei ollut emännän käsi ihan riittävän tarkka.

Mtt:n tutkimus koivutisleestä lupailee ainakin aika vakuuttavia tuloksia niin rikkaruohojen kuin rakkaiden ystäviemme lehtokotiloiden torjunnassa, joten näihin koivutislepostauksiin saattaa tulla jatkoa kesän mittaan. 

Nyt pihalla tuoksuu terva :)                                                    Aurinkoista loppuviikkoa. 

4 kommenttia:

 1. Jaa, on sitä vuohenputkea muillakin. Heti piti etsiä tietoa tuosta koivutisleestä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, tätä kyllä riittää :D

   Blogissa on linkit kohdassa MTT:n tutkimus ja ensimmäinen "koivutisleestä" sana. Tuo MTT:n tutkimus varsinkin oli sangen paljon lupaava.

   Poista
 2. Ei hittolainen, kiitti tästä vinkistä! Mä olen jo melkein valmistellut suola-etikka-fairi-litkun rikkaruohoja varten, mutta toi kuulostaa vielä paremmalta! Vuohenputki nimittäin valtaa mun pihamaata kauheeta vauhtia... kaikkea ei ehdi edes syömään :)

  T:Susanna

  VastaaPoista