torstai 4. syyskuuta 2014

Seinien ehostusta

Vihdoin pääsin sisäseinien kimppuun, flunssa alkaa helpottaa. :)

Koska harhailen alueella, josta en omaa minkäänlaista kokemusta ja josta on todella vähän (ja ristiriitaista) tietoa saatavilla, päätimme aloittaa hommat testailemalla eri asioita noilla koolatuilla ja siksi vielä tänä syksynä levytettävillä seinillä. Kerrankin niistä rumiluksista on jotain hyötyäkin ;)

Suunnitelmanamme on lakata riveet ja käsitellä hirret pellavaöljyllä. Tämä selvä, mutta mitä kaikkea pitäisi tehdä ennen öljyämistä, mitä lakkaa ja montako kerrosta tarvitaan ynnä muut asiat ovatkin sitten se kysymysmerkki.

Aloitin harjoitukset eilen olohuoneesta lakkailun merkeissä.


Harjoitusalue


 Lakkatestissä on Eskaron vesiohenteinen puolihimmeä kalustelakka. 

Ensivaikutelma on ihan hyvä, karkailleen lakan saa helposti siivottua hirsistä ja riveiden pinnasta tulee sangen mukava. Testialueella on nyt yksi hirsien väli lakattu kolmeen kertaan, yksi kahteen ja loput yhteen. 

Lakkaustestit

Omaan silmään jopa tuo kahteen kertaan lakattu riveys näyttää aivan liian muoviselta, kolmesta kerroksesta puhumattakaan. Kertaalleen lakattu on siis tässä vaiheessa ehdoton suosikki. 

Seuraava vaihe tuolle seinälle on huomenna koittava lipeäpesu. Silloin eri lakkakerrokset joutuvat siis koetukselle. Ellei kertaalleen lakattu väli kestä, on pakko yrittää kaivaa jostakin himmeää lakkaa ja kokeilla, auttaako kiillon poisto tilannetta. 

Makuuhuoneen testialueella leikittiin pellavaöljyllä. 

Yllättäen muistin ottaa "ennen" kuvan vasta ensimmäisen hirren kimpussa käytyäni ;)


Tarkoitus oli testata miten hyvin öljyllä saa poistettua maalitahroja ja miten hyvin pelkkä öljyäminen tasoittaa kaikenlaisia värieroja ja häivyttää pinnallisia vaurioita. 

Maalitahrojen vuoksi ei seiniä ainakaan tarvitse hioa, ne lähtivät uskomattoman helposti. Pahimpiin kohtiin vetäisin öljyä vähän reilumman kerroksen, annoin vaikuttaa hetken ja hankasin karhunkielellä tahran pois. Ohuemmille tahroille riitti pelkkä öljyinen karhunkieli. 


Kolhukohtien lopputuloksesta on hiukan aikaista sanoa vielä mitään, malttamattomankin on pakko odottaa öljyn kuivumista. Palaillaan asiaan siis viimeistään parin viikon kuluttua. Tällä hetkellä testialueella näyttää mm. tältä.


Ennen öljyä

Öljyttynä
 Öljyämisen rajoittuneisuudelle on syynsä, siis muukin kuin pikainen testi. 

Noita riveitä ei ole käsitelty mitenkään ennen öljyämistä, emmekä halua kokeilla käykö öljytyille riveille samoin kuin öljyämisessä käytetyille räteille. Pellavaöljyiset rätithän saattavat syttyä itsekseen palamaan. 

Tänään vielä edessä puutuhkalipeän valmistumaan laitto ja mikäli kunto kestää, niin pientä painimista keittiön kaappien parissa. Huomenna olohuoneen seinän lipeäpesu ja varmasti kaappipaini jatkuu. Saisi tämä flunssa väistyä lopullisesti, olisi sangen ihanaa saada alakerta muuttovalmiiksi. 

Seinien hionta ei lainkaan huvittaisi. Saa pitää peukkuja, että pesulla ja öljyämisellä noista saisi kelvollisen nätit ;)

Konttori ja keittiö on pakko hioa, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Mutta jos edes noista. 

Mukavaa viikkoa teille kaikille :)

.....


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti