torstai 11. syyskuuta 2014

Seinien ehostusta vol2

Ensimmäinen postaus aiheesta löytyy täältä.

Seinien suhteen vaikuttaa aikas hyvältä :)

Eskaron kalustelakka kesti mainiosti lipeäpesun. Tosin, kun innostuin laajentamaan testialuetta myös keittiöön ja tein lipeäpesun vähän turhan tuoreelle lakalle, oli lopputulos ikävän harmahtava. Lakan kannattaa siis antaa kuivua vähintään vuorokauden ennen pesua. Kertaalleen lakattukin kesti pesun hyvin.

Keittiöön pomppasin siksi, että halusin nähdä miten paljon lipeäpesu vaalentaa hirsiseinää. Olohuone on niin vaalea, ettei siellä kunnolla saanut tuohon asiaan selvyyttä. Keittiössä sai :)

Keittiön testiseinä
Kuvan kaksi ylintä hirttä on pesemättä, välissä kolme kokonaan lipeäpestyä hirttä ja loput, jo ennestään vaaleammat on pesty oikealta puolelta n. puolväliin. Tykkään lopputuloksesta todella paljon.

Olohuoneessa ero ei ole lainkaan noin dramaattinen, mutta sieltä löytyy jo esimakua siitä, miltä seinä tulee näyttämään kun se on valmis :)

Olohuoneen testiseinää
Oli ihan pakko hiukan öljytä pestyä seinää, en voinut vastustaa kiusausta ;)

Pidän todella paljon lipeäpesun jäljestä, se vaalentaa ja puhdistaa seinää, mutta ei silti mitenkään hävitä vanhan tuntua seinistä.

Lipeän tein ihan yksinkertaisesti niin, että seuloin kymmenen litran ämpärin n. puolilleen puutuhkaa (hiilet ja muut epäpuhtaudet pois) ja kaadoin kuumaa vettä ämpärin täyteen. Sekoitus ja sotku seisomaan yön yli. Tuhka painuu pohjalle, jolloin lipeä on helppo kauhoa pois päältä.

Pesu juuriharjalla laimentamattomalla tuotoksella ja heti perään pesu puhtaalla vedellä ja juuriharjalla. Ei paha homma. Kumihanskojen käyttö erittäin suositeltavaa, itse roiskaisin lipeää naamaan. Ei se niin paljon polttanut kuin odotin, mutta ei se kivaltakaan tuntunut.

Lipeäpesuhan on iänkaikkisen vanha puhdistusmenetelmä hirsiseinille. Ennenmuinoin se on kuulemma suoritettu kerran vuodessa.

Makuuhuoneen öljy-testiseinästä en tällä kertaa tarjoile kuvia, siellä on melkoinen kaappikaaos ;) Hyvältä näyttää sielläkin, sen verran voin sanoa. Pellavaöljy hävittää todella mukavasti sävyeroja ja tuo puunsyyt upeasti näkyviin.

Jos sitten ensikerralla vaikka kuvia valmiista seinästä ;)

4 kommenttia:

 1. Näitä juttuja on kyllä niin kiva ihmetellä! Kyllä tulee kadehdittavan hienoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on myös ihan kiva tehdä ja kirjoitella. Kiva jos lukemisestakin on iloa :)

   Poista
 2. Mukavan blogin löysin ja tykkään seurata aidosti vanhojen asioiden laittoa :)

  VastaaPoista